V jiné době

(kterak se Alissa pokouší pustit z hlavy svět venku)

Každý z nás občas potřebuje vypnout hlavu, a v posledních týdnech to platí minimálně trojnásob. Podle nálady používám na relax cizí světy, vlastní tvorbu, tanec, hudbu jakoukoli od folku po metal nebo náhodné brouzdání po netu. Celkem spolehlivým zdrojem odpočinkového materiálu je web boredpanda.com.

A právě Znuděná panda v kombinaci s faktem, že jsem dopsala povídku a momentálně nemám rozmyšlený žádný další příběh, se mi v hlavě začala skládat do jiné formy odpočinku.

Fantastičtí psavci, přemýšleli jste někdy nad tím, co by vaše postavy dělaly teď a tady, v naší době?

Já se rozhodla, že mě to zajímá. Kdokoli byste se o to chtěl podělit, dejte vědět. A kdo jste zvědav na moje postavy, směle čtěte dál.

Aisling by klidně mohla pokračovat v lékárnické kariéře. Rozsah současné farmakologie by ji nadchl. Ale dovedu si ji představit třeba i v posádce záchranky nebo jako sálovou sestru, na akčnějším místě než čtení receptů. Nehrne se na vedoucí pozice, ale chce dělat svoji práci dobře a bez cizích řečí, a nemá trpělivost s lidmi, kteří si nechtějí nechat poradit. Určitě pracuje ve zdravotnictví, pomáhající profesi má v povaze.

Ve volném čase se bude toulat po venku, možná v běžeckých botách, a zaručeně bude chodit na jízdárnu. Ais by byla ta puberťačka, která nejenže chodí ke koním, ale za čas začne sbírat stužky z parkuru.

Vypije skoro všechno, co teče, ale funguje na kafe.

Theodora vidím na matfyzu nebo možná ČVUT. Spolehlivá čísla, málo lidí. Pokud by nezůstal v akademické sféře, mohlo by se mu líbit třeba na ÚZIS. (Diskutabilně spolehlivá čísla, ale stále málo lidí.)

Určitě bude mít průkazku do vědecké knihovny a pravděpodobně i oblíbenou židli ve studovně. Kromě odborné literatury si s oblibou půjčuje sci-fi a prská, když v něm najde faktické chyby. Po večerech čte weby jako The Scientist nebo Science-Based Medicine, ale kdyby selhal internet, dovede se zabavit s gymnaziální sbírkou úloh z matematiky.

Má rád čaj. Jakýkoli čaj. Čaj. S rooibosem se jděte vycpat.

Kaessien by nejspíš skončila jako sociální pracovnice. Svoji empatii, jakož i nervy by přitom zužitkovala beze zbytku. Klienti by ji vynášeli do nebes a kolegové by nechápali, jak k tomu taková kousavá harpyje přišla. Nosila by si práci domů, přinejmenším v hlavě. Naštěstí má tolerantního muže.

Po práci by byla často k zastižení ve fitku, na kole, bruslích nebo u nějakého jiného sportu, ve kterém by se pokusila vybít frustraci z práce. Ale změnit obor nemíní, protože má nakonec pocit, že je k něčemu dobrá.

Je experimentátorka. Když má čas a náladu, připravuje si nápoje soustředěně a pečlivě – ať už smoothie, bílý čaj nebo mojito. V práci bude pít cokoli, co obsahuje cukr.

Co by bylo s Asgeirem, to si nejsem úplně jistá. Umím si ho představit jako nadšeného udržovatele tradičního řemesla, kastelána na malém zapadlém hradě nebo správce neméně zapadlého muzea, ale taky na klidném místě na úřadu nebo v továrně, aby ve čtyři odešel domů a věnoval se svému skautskému oddílu.

Protože Asgeir zaručeně bude skaut, vedoucí Foglarova typu, který pro svůj oddíl vymýšlí zajímavý program, jde příkladem a po Vánocích se podívá do diáře, aby zjistil, že do letního tábora má přesně jeden volný víkend.

Pít bude v zásadě cokoli, co bude mít nějakou chuť, pokud možno teplé. (Ano, teď myslím na vývar z kopřiv a smrkových výhonků, hlavně kvůli těm vzpomínkám na vandr po Jizerských horách a sjíždějí Sázavy. Ale nic s obsahem xanthinových alkaloidů se u něj taky neztratí.)

Reine byla trochu oříšek. Na gymnáziu by byla ta holka v černém, kterou ostatní v lepším případě přehlíží, ale co dál? A pak mi to došlo – Reine by se dala na lingvistiku. Koho jiného by těšilo rozebírat do nejmenších detailů větnou stavbu a původ slov? Reine bude ta paní, která vám (po internetu) vysvětlí, proč se slovo ližina píše s měkkým i.

Část volného času tráví jako kritik na amatérských literárních serverech, protože občas se někdo jejích komentářů chytí a výsledkem je zajímavá tvůrčí debata. Čte převážně literární klasiku staršího data vydání, protože její trpělivost s odbytou redaktorskou prací je miniaturní. (Jen počkejte, až narazí na Haileyho Přetížení od Talpressu…)

Čaj. Kafe. Džus. Přeslazená limonáda. Rozpuštěný šumivý hořčík. Jen ať je toho dost, protože Reine prázdné ruce zaměstnává držením hrnku. (Ale dobrým rumem nebo medovinou by nezhrdla.)

Galdur je naopak úplně jasný. Zhltne chemii od základky až k PhD., ztratí se v laboratoři a bude provádět tři experimenty najednou. Občas mu něco exploduje v ruce, občas zavaří spektrometr, občas přijde s vážně dobrým nápadem, občas se probere ze zamyšlení s pusou plnou třísek. Když bude chtít vytočit Reine, nechá ji odůvodňovat pravopis slov streptomycin a gentamicin.

(Přemýšlela jsem, jestli by se mu nelíbilo v CERNu, protože hlavu by na to měl. Ale asi ne, protože božská částice je sice pěkná věc, ale sáhnout se na ni nedá, tím méně nechat ji zreagovat s polovinou chemikálií na katedře.)

Pokud zrovna nebude zneužívat laboratorní vybavení, podezírám ho, že se bude coby samouk učit hrát na housle nebo zkoušet arménský tanec. Nebo cokoli podivného, hlavně proto, že je to podivné. Ale má pečlivě skrytou slabost pro dobrý film a skleničku vína.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..