Je to nakažlivé

Tvrzení v titulku platí o:

a) nachlazení, b) zívání, c) bullet journalingu, d) všem předchozím

Jasně, d) je správně. Nachlazení a do značné míry i zívání má ale přinejmenším tu výhodu, že je nechytnete při náhodném brouzdání po internetu.

Bullet journaly na mě vyskakují, kam se jenom podívám. Hromada lidí si kreslí svoje vlastní diáře s vychytanými kolonkami a tabulkami pro záznamy o absolutně všem, co by se mohlo chtít zaznamenat. Krasopisem, případně třemi různými kaligrafickými styly. Ve fascinujících grafických úpravách.

A já si přitom vždycky jen vzpomněla, jak jsem si obyčejnými fixami linkovala diář do obyčejného sešitu, tehdy na gymplu, a největší vychytávkou bylo mít v něm kromě rozvrhu taky stránku pro zaznamenávání známek. Krasopis? Ilustrace? Ani omylem.

Roky jsem místo trápení s pravítkem diáře kupovala, případně dyndala od těch šťastnějších, kteří ho dostali jako přílohu k Roverskému kmeni. Jenže rok od roku je to hledání horší. Před třemi lety jsem si koupila naprosto dokonalý, správně dělený na dny, magnetický, s kočkami na deskách. Rok poté tentýž model, ale s kočkami už ho nevydali, takže jsem smutně zvolila geometrické klikyháky. A loni už vůbec nebyl k sehnání ten vychytaný magnetický diář a já se musela spokojit s gumičkou přes desky.

Do toho jsem si všimla, že ho nijak zvlášť nevyužívám – ale zároveň ho mít potřebuju, protože jsou věci, na které se mi nic jiného neosvědčilo.

A tak se mi na poslední stránce současného diáře, kam si píšu věci k převedení do dalšího roku, objevila mírně zoufalá poznámka bullet journal?

Tenhle týden jsem pátrala po něčem úplně jiném v Tigeru a do oka mi tam padl sešit s nápisem bullet planner na deskách. Podívala jsem se dovnitř a zjistila, že má na stránkách tečky, aby se v něm snáz kreslily kolonky, jak jsem se poučila u Guizmo.

Tak jsem ho popadla a druhý den začala zkoumat, jak se vlastně správně ten bullet journal dělá.

První a zásadní poznatek z tohoto výzkumu: bullet journal není od toho, aby byl hezkej!

Může samozřejmě být krásně upravený a krasopisně nadepsaný, ale to není to podstatné. Podstatný je na něm systém odrážek a stránek. Máte stránku pro každý měsíc, stránku nebo kolonku pro každý den, stránku na věci, které potřebujete udělat v zatím nenalinkované budoucnosti, a každá poznámka je uvozená značkou podle toho, jestli jde o úkol, poznámku, myšlenku, jestli ten úkol je splněný nebo přepsaný do patřičného dne a patřičného měsíce… je to prostě systém.

(Proto taky ten název. Bullet znamená odrážka.)

Já a systém, to je ovšem recept na potíže. Takže prozatím jsem si z myšlenky bullet journalingu vytáhla jen monthly log (čili přehled celého měsíce s místem na úkoly a poznámky) a tematické stránky pro poznámky a záznamy, které by byly šikovné pohromadě – termíny u lékařů, pracovní záležitosti a směska všeobecná. A pak jsem si tam pečlivě opsala rodinné narozeniny.

Tím prozatím tak nějak končím, mám nalinkovaný celý rok 2020 a uvidím, jak se bude sešit v jeho průběhu vyvíjet.

Přiznávám, že s pokusy o krasopis mi to nedalo. Google mi na dotaz “hand lettering” předhodil spoustu pěkných ukázek a já se s nejistým výsledkem snažila o jejich imitaci. Hlavně mi to ale poskytlo důvod uvést do provozu svoje bombičková pera. (Modré a zelené stávkovalo, takže zatím mám záznamy dvoubarevné.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..