Střípky #6 – Leithín

V rámci kompletace reálií jsem se konečně odhodlala dát dohromady slušnou mapu Aislingina světa, zemí poblíž Leithínského moře.

Dhamsa, Ador, Tosaith, Comhar – tam všude Ais někdy byla a zpavidla tam způsobila poprask. Co ještě (kromě jedné zrzavé zaklínačky) mají ty země společného?

Nejsou velké a jsou smáčknuté mezi většími a výrazně mocnějšími státy, možná krapet jako Benelux. Ony větší státy mají dostatek zdrojů a obchodních možností, aby tuhle malou a neklidnou oblast ignorovaly, alespoň dokud se nepokusí přenést šarvátky na jejich území. Trochu vlastní vinou je tak skupinka malých zemí odkázaná sama na sebe.

Mořské pobřeží a tím pádem výrazně zajímavější obchodní příležitosti má jedině Comhar, ostatní země jsou odkázané na vrtkavé dohody o obchodních cestách přes cizí území nebo na přebytky, které je někdo třetí ochoten směnit.

Dlouho se dařilo udržovat dobré spojení s východními trhy přes území Ligy elfských států. Dohoda vzala za své, když obzvlášť nepříznivé okolnosti hrozily v Adoru neúrodou a možným hladomorem. Frolik se rozhodl vyprovokovat nepokoje na území Tosaithu a využít jich k rozšíření svého území. Akce zachránila Ador a vyprovokovala Ligu k okamžitému a důslednému uzavření všech obchodních stezek. Tím se čtyři země ocitly uzavřené samy se sebou a s jediným comharským kouskem pobřeží k dispozici.

A a Frolikem Adorským v tom koutku země, který to má k moři ze všech nejdál a jehož územní politika mu na reputaci u Dhamsy a Comharu taky nepřidala.

map_template map_terrain

(Když mi bylo zhruba dvanáct, hrozně mě bavilo kreslení map. Zcela fiktivních a samoúčelných, jen pro tu zábavu kreslení. Od té doby mě kartografický grif poněkud opustil, a taky se ukázalo být trochu náročné vměstnat všechny vyřčené skutečnosti – Frolik chce Comhar a musí nejdřív porazit Dhamsu, Dhamsa má kus společné hranice se všemi třemi státy, z Dhamsy do Comharu teče řeka v pláních, na jihu Dhamsy jsou hory etc. – logicky a úhledně do jedné mapy.

Už se moc těším, až si z téhle mapky zvětším a vyčistím hranice Dhamsy a začnu mapovat města a další lokace povídek.)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..