Přesun blogu na vlastní doménu

aneb Zkušenosti se stěhováním do WordPressu

čili Článek netematický, ale snad někomu přijde k užitku

O vlastní doméně jsem uvažovala dlouho. Můj starý blog byl na WordPress.com a mně prostředí a možnosti WordPressu celkem vyhovovaly, ale postupem času mi začínalo vadit to úplně základní, totiž doména. Chtěla jsem blogovat sama za sebe a čím dál víc jsem měla pocit, že doména “zaklinacka” není o mně. Aisling je zaklínačka, ne já.

(Inu, to byl taky účel, když jsem ty blogy původně zakládala. Jeden pro zaklínačku Aisling, jeden pro krysařku Báru, každý své téma, svou barevnou úpravu, svou identitu…)

Po výměně mailů s Em. jsem se nakonec rozhodla, že do toho půjdu. Protože když konečně jednou zakládám blog a nevečeřím přitom suché těstoviny, proč to neudělat pořádně?

Bod nultý, rozdíl mezi WordPress.org a WordPress.com

Na stránce WordPress.org je volně ke stažení opensource redakční systém WordPress, se kterým si na vlastním hostingu můžete vytvořit velice pěknou a funkční stránku, často za dopomoci nejrůznějších pluginů (doplňků, aplikací, které si do systému doinstalujete). Taktéž se někdy dá nainstalovat přímo z administrace vašeho hostingu.

WordPress.com je služba pro tvorbu blogů a stránek podobně jako blog.cz nebo blogger.com. Poskytne vám doménu třetího řádu (čili v adrese budete mít wordpress.com) a redakční systém WordPress s pár šablonami a pluginy. Bude vám na blogu zobrazovat reklamu. Pokud vám to tak vyhovuje, skvělé, pokud nikoli, máte tak trochu smůlu.

Z pohledu tvorby webu jsou až na tu adresu a funkcionality pluginů v zásadě stejné.

Bod první, doména a hosting

Pro mě obrovský problém. To mám za to, že jsem se sžila se jménem jako Alissa, které je všude možně už dávno obsazené. Nicméně je to moje přezdívka od třinácti a jen tak se jí nevzdám. Po dlouhých úvahách a brainstormingu, který byl spíš než bouře přeháňka, jsem se rozhodla prostě napsat, o co na mém webu jde. Alissa píše – stručně k věci.

Poskytovatelů hostingu (to jest prostoru, kde máte celou stránku uloženou) a registrátorů domén (doména je adresa, která k tomu vašemu prostoru se stránkou vede) je až až, českých i zahraničních. Jsou tací, kteří vám ke koupenému hostingu dají zdarma doménu, jiní poskytnou hosting, když si doménu sami koupíte, ještě jiní to za vás vyřídí všechno v jednom balíčku i s doplňkovými službami…

  • hledejte, srovnávejte, čtěte recenze
  • podívejte se třeba na patřičné fórum podpory – co se tam řeší? Reagují správci? Poradí?
  • dívejte se, kolik stojí služby bez úvodních akčních slev
  • pokud hodláte využít redakční systém WordPress, není od věci najít hosting, který ho podporuje

Nevím, jestli jsem měla štěstí nebo je to taková rychlost vždycky, ale já ráno vyplnila objednávku a zaplatila a večer po návratu z práce jsem se mohla dát do díla.

Bod druhý, stěhování obsahu

WordPress jsem na web nainstalovala jedním kliknutím (WP-přátelský hosting, yay!) a začala se zajímat, jak provedu vlastní stěhování. V redakčním systému WordPress je naštěstí snadno k nalezení volba Import a Export. Export vytvoří soubor s obsahem blogu – příspěvky, fotky, komentáře, odkazy, stránky – a přes Import se tohle všechno nahraje na nový web.

Že to půjde z WordPressu do WordPressu, to mi bylo jasné. Stejně se ale dá naimportovat obsah z řady dalších služeb, třeba Bloggeru (export najdete v Settings – Other – Back up content) a Tumblr (Settings – Blog – Export blog). Pro blog.cz WordPress nemá speciální nástroj, ale pomůže vám Veruce.

Když si ve WordPressu najdete Import, nabídne vám plugin pro každou službu zvlášť. Instalovat patřičný plugin – Spustit import – nahrát soubor – a je to. Na webu byste teď měli mít veškerý obsah své staré stránky.

Import původního obsahu je celkem intuitivní, zvlášť když si ve WordPressu nastavíte češtinu. (Ne všechno je přeložené, ale většina ano.)

 

Bod třetí, design

WordPress nabízí ohromné množství připravených šablon, které si můžete přizpůsobit obrazu svému. Na .org je výrazně víc na výběr než na .com. Zpravidla si můžete upravit fotku v záhlaví, ikonu, barvy písma, rozmístění a obsah widgetů.

Widgety jsou všechny ty věci ve sloupku a v zápatí – archiv, vyhledávací pole, seznam rubrik, přehled komentářů, vložené video, ale i prostor pro prostý text nebo HTML (což jsem užila na tvorbu seznamu odkazů). Řada widgetů je v dodatečných pluginech (třeba vložení příspěvků z Twitteru).

“Widget” zní cizokrajně a technicky (tedy alespoň mně), ale je to uživatelsky příjemnější řešení než psát kód k celému bočnímu sloupku.

 

Bod čtvrtý, pluginy

Protože základnímu WordPressu leckteré funkcionality chybí.

Mám pocit, že plugin existuje úplně na cokoli. Na možnost přihlásit se k odběru nových příspěvků mailem, na zobrazení tematicky příbuzných článků pod článkem aktuálním, na zobrazení statistik návštěvnosti (všechno zvládá Jetpack, ale jsou samozřejmě i další), na kontrolu funkčnosti odkazů (Broken Link Checker), na nahrání avataru (WP User Avatar… protože na .org mi prostě nefunguje Gravatar) a dokonce i na použití starého editoru příspěvků.

Velmi šikovný plugin je Velvet Blues Update URLs. Nejspíš totiž máte svůj blog prošpikovaný odkazy na vlastní příspěvky, které ale v tuhle chvíli odkazují pořád na vaši starou adresu, což nechcete, ale procházet článek po článku a opravovat adresy taky moc nechcete. Tomuhle pluginu sdělíte starou adresu, novou adresu a on se postará o zbytek.

(I na tohle nejspíš existují i jiné pluginy, směle pátrejte a ojevujte. Já jen říkám, co jsem využila.)

V tomto okamžiku byste měli být spokojeně usalašení na vlastní doméně, s obsahem v novém kabátě a funkčním. Čas začít znovu psát.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..